Magánrendelés címe: HU-9700 Szombathely, Dolgozók útja 1/A - Árkádia Egészségközpont
Bejelentkezés a magánrendelésre: kizárólag munkanapokon 16:00 - 19:00 között!
Dr. de Jonge
Rendel: Dr. de Jonge Tamás ortopéd sebész főorvos

Minimál invazív csípőprotézis műtét

waves

Csípőprotézis műtét, izomátvágás nélkül

Az izomátvágás nélküli minimál invazív módszerrel végzett csípőprotézis műtét napjaink egyik legkorszerűbb eljárása a súlyos fokú csípőízületi kopás gyógyítására.

Jó hír, hogy a módszer már a hazai kórházakban is elérhető.

Ha soron kívüli privát műtétet szeretne, kérem írja le röviden panaszait és adja meg nevét, telefonszámát az alábbi címen e-mail-ben is!
ortopedia@dejonge.hu

Tudjon meg többet az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétről

Tudjon meg többet a privát műtétekről

Amennyiben a csípőizület olyan súlyos mértékben elkopott, hogy a beteg fájdalmai más módszerrel már nem uralhatóak, csípőprotézis beültetés jelentheti a végleges megoldást. Ez a műtét a XX. század egyik legnagyobb orvosi vívmánya. 

Teljes, vagy közel teljes fájdalommentességet biztosít, visszaadva a beteg számára a mozgás, munka és akár a sport lehetőségét is. Mivel a műtétnek azonban számos veszélye, komplikációja is lehet, a tervezett beavatkozás előtt körültekintő kivizsgálás javasolt. 

Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges csípőprotézis beültetése előtt?

Vérvizsgálat
vérkép, We, CRP, Kalium, Natrium, Calcium, Creatinin, CN, fehérje, albumin, GOT, GPT, gamma-GT, ALP, LDH,bilirubin, hugysav, cholesterin, HDL,  LDL, prothtrombin, INR, vércsoport
Vizeletvizsgálat
vizelet általános vizsgálat
Góckutatás
fül-orr-gégészet, fogászat, urológia, nőgyógyászat, belgyógyászat

Mi történik a műtétet megelőzően?

A műtétet megelőző naptári héten, szerdai napon, valamennyi leletet az altatóorvos is átnézi, a beteget megvizsgálja.
Eldönti, melyik típusú érzéstelenség (altatás, gerincérzéstelenítés, idegblokád) a legideálisabb a beteg számára. Amennyiben valamilyen eltérést talál akár a beteg vizsgálata, akár a hozott leletek kiértékelése során, további vizsgálatokat rendelhet el. Ha ezek eredménye rendben van, akkor engedélyezi a beteg műtétjét. Az altatóorvosi vizsgálat végeztével a páciens azonnal jelentkezik az ortopédiai szakambulancián is, ahol szintén átnézik az összes leletet, s átbeszélik a további teendőket.

Fontos! Amennyiben a beteg bármilyen, a véralvadást befolyásoló gyógyszert szed, akkor azt a műtétet megelőzően el kell hagyni, illetve olyan szerrel kell helyettesíteni, ami mellett biztonságosan, fokozott vérzés veszélye nélkül elvégezhető a műtét.

Feltétlenül időben közölje kezelőorvosával, ha ilyen gyógyszeres kezelés alatt áll.
Az átállítás 4-5 napot is igénybe vehet. Amennyiben ez nem történik meg időben, akkor a tervezett műtétet biztosan elhalasztják.

Mi történik a beteggel a kórházban?

Rendszerint a műtétet megelőző napon kerül sor a beteg osztályos felvételére. A felvételi irodában történik a betegadatok felvétele, a kórlap kinyomtatása. Az osztályon először a nővérek, majd az osztályos orvos nézi át a dokumentumokat és végzi el az admisztrációs tennivalók reá eső részét.

Fontos! Mind a nővéreknek, mind az orvosoknak pontosan ismerniük kell, hogy a beteg milyen gyógyszereket szed, és milyen napi dózisban. Célszerű erről egy pontos listát készíteni, de még jobb, ha magával viszi a gyógyszeres dobozait, ugyanis azokon a név mellett az adott gyógyszer hatóanyagtartalma is pontosan fel van tüntetve.

Az osztályos orvos kikérdezi és megvizsgálja a beteget. Az észlelteket rögzíti a kórlapban. Elrendeli a műtéttel kapcsolatos gyógyszereket és egyéb tennivalókat. Mivel a csípőprotézis műtétek kis százalékában ugyan, de előfordulhat jelentős vérvesztés, konzerv vérkészítményt biztosítunk betegeinknek. Ehhez szükséges vérvételt is ezen a napon végzik el.

Fontos! Országos szinten kevés vérkészítmény áll rendelkezésre. Hogy biztosan ne maradjon el a tervezett műtét, akkor kérjen meg legalább 3 családtagot, rokont, barátot vagy ismerőst, hogy menjen el vért adni az Ön számára. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a véradó adja le az Ön nevét, TAJ-számát és a műtét dátumát, amikor elmegy vért adni. Ez a véradás lehetőség szerint 1-2 héttel a tervezett műtét előtt történjen meg.

A műtét antibiotikus védelemben történik. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sebfertőzés kivédése céljából a műtét napján baktérium ellenes gyógyszert kap a beteg.
Az osztályos gyógytornász is megvizsgálja a beteget, felméri általános erőnléti, valamint a műtét által érintett izomcsoportok állapotát és felállítja a beteg rehabilitációs tervét. Megtanítja a beteget arra a néhány egyszerű gyakorlatra, melyet már a műtét napján el kell kezdenie. Célszerű ezeket a gyakorlatokat a műtét előtti napon alaposan begyakorolni, hogy a műtét után is könnyedén tudja majd végezni.
A műtét kapcsán vérrögképződést megelőző injekciós kezelésben részesül a beteg. Ezt az injekciós kezelést a műtétet követően 6 héten keresztül kell folytatni. Ha a beteg majd távozik az osztályról, és nincs, aki beadhatná neki, akkor a nővérek megtanítják az előre elkészített injekció használatára. Jó hír azonban, hogy van már tablettás alternatívája a kezelésnek, mellyel kiváltható az injectio. Ha azonban a beteg műtét előtt Syncumart vagy Marfarint szedett, akkor a sebgyógyulást követően visszaállítható a gyógyszer, s annak hatása ha beállt, az injekció elhagyható, s nem kell kivárni a teljes 6 hetet. Ugyancsak a vérrögképződés kivédésére szolgál a lábszárak rugalmas pólyával történő fáslizása. Erre, függetlenül attól, hogy milyen alvadásgátló kezelésben részesül a beteg, a műtéttől számított 6 héten keresztül mindenképpen szükség van.
Általában éjfélig engedélyezik, hogy a beteg folyadékot fogyasszon, utána enni-inni nem szabad. A nyugodt éjszaka biztosítása érdekében a műtétre váró betegek este altatót vagy nyugtatót kapnak.

A műtét napján

A műtét reggelére is vonatkozik az a szabály, hogy enni-inni szigorúan tilos. Ez alól csak az a kivétel, amikor a nővér megadja a műtét reggelén szükséges gyógyszereket. Annyi vizet szabad inni hozzá, hogy a gyógyszer biztosan lejusson a gyomorba. Nem probléma, ha nem egy, hanem több korty vízre van szükség ehhez a művelethez. FONTOS: tejes, rostos és szénsavas italokat szigorúan TILOS a gyógyszer bevételekor fogyasztani! Ha a reggeli nyugtatót, illetve altatót is megkapta a beteg, felkelni is szigorúan tilos.
A műtőben hozzávetőlegesen 60-90 perccel többet tölt el a beteg, mint amennyit maga a műtét ténylegesen megkívánna. Ennek oka, hogy a műtétet egy alapos előkészítés előzi meg. Ébredés után pedig az ún. ébredő helyiségben ellenőrzik a beteg állapotát, mielőtt kiszállítanák az osztályra.
Az osztályra kikerülve a nővérek rendszeresen ellenőrzik a beteg állapotát, vérnyomását, pulzusát, az infúzióban bevitt illetve a vizelettel valamint a szívócsöveken keresztül ürített folyadék mennyiségét. Kontroll vérképvizsgálat alapján dönt a kezelőorvos az esetleges vérpótlás szükségességéről. A fájdalomcsillapításról az orvos utasítása alapján a nővérek gondoskodnak.
A műtéti területről szívócsöveken keresztül történik az esetleges vérömleny elvezetése. Az ürített folyadék mennyiségének függvényében 1-2 nap múlva távolítják el a csöveket.
Ha a műtét altatásban történt, akkor az osztályra kikerülve a beteg még órákon keresztül bódult állapotban van. Nem célszerű ekkor még a beteg látogatása. Átlagosan 6 órával a műtét után tudata már teljesen feltisztul, ekkor már ehet is (inni 3 órával a műtét után már szabad). Megkezdi az előző napon tanult combizomzat-feszítő és lábfej-tornát. Ha ellenkező utasítást nem kap, akkor szabad, sőt kötelező az ágyban minél többet mozogni. Az operált oldali végtagot is KELL mozgatni, szabad az ágyban elfordulni, felülni, ágy szélére kiülni.

A műtét másnapján

Reggel ismét vérvétel történik, ellenőrizendő, kell-e esetleg vért pótolni. Reggeli viziten ellenőrzik a beteg állapotát.
A gyógytornász megkapja a szükséges információkat, mi módon lehet elkezdeni a beteg felkeltését, tornáztatását, milyen megkötések mellett kezdhető el a járásgyakorlás.
Saját gyakorlatunkban már ezen a napon felkeltjük a betegeket, akik járókeretre vagy könyökmankóra támaszkodva elkezdik a sétát. Ha a fájdalom engedi, akkor elegendő 1 bot használata, kivételes esetben akár bot nélkül is sétálhat már a beteg. Ezen túlmenően végzik az ágyban az előírt gyakorlatokat.

A műtét utáni napok

A műtét utáni 1-2. nap - Folytatódik a beteg tornáztatása és a járástanítás. A szívócsövek eltávolításra kerülnek.
A műtét utáni 3-4. nap - A beteg az osztályról eltávozik. A helyi lehetőségek függvényében vagy rehabilitációs osztályra, vagy otthonába, ahol házi ápolás keretében folytatja a megkezdett gyógytornát és rehabilitációt. Gyakori probléma, hogy nincs idejében szabad hely a Rehabilitációs Osztályon. Ebben az esetben a páciens otthonáűba távozik, s majd otthonról fekszik be egy későbbi napon a Rehabilitációs Osztályra. Ebben az esetben a háziorvostól feltétlenül kérjen egy beutalót a rehabilitációs befekvéshez!
A varratszedés általában a műtét utáni 10-14. napon már elvégezhető.

A segédeszköz (járókeret, mankó) használatának időtartama változó, számos tényező függvénye (protézis típusa, protézis stabilitása a beültetés pillanatában, a beteg általános erőnléte, más izületek állapota). Az osztályról való távozáskor a beteg pontos utasításokat kap a mankózásra valamint a kontrollvizsgálat idejére vonatkozóan.
 

 

A csípőprotézis és a térdprotézis műtét árak megtalálhatók a Privát műtétek várólista nélkül menüpont alatt.


 

Privát műtétek - várólista nélkül

A páciens a lehető leghamarabb visszanyerheti a mozgás örömét. Számlát kap, melyet akár magánegészségpénztár felé is továbbíthat!

Bővebben

Lökéshullám-kezelések

A lökéshullám hasonló a hanghullámokhoz, de a különbség a hullámok energiájában rejlik.
Egy megfelelő készülék segítségével a testfelszínre közvetített lökéshullámok a mélybe hatolva fokozzák az adott terület vérátáramlását, sőt apró kis mikrobevérzéseket is kivált.

Érdekel!

Ha túl hosszú a várólista és nagy fájdalmai vannak, a Privát műtét a megoldás!

További információért kattintson!